Na cesto:
120g masla
200g svetlých celozrnných BeBe keksov
1 PL kryštálového cukru
Na plnku:
500g jemného tvarohu
200g kyslej smotany
180g kryštálového cukru
2 PL polohrubej múky
1 ČL vanilkového extraktu
1 ČL citrónovej kôry
1 ČL citrónovej šťavy
1 ČL vanilkového extraktu
1 ČL citrónovej kôry
1 ČL citrónovej šťavy
2 vajcia + 1 žĺtok
štipka soli
štipka soli
Želatína:
1 jahodový kompót alebo čerstvé jahody
1 balíček červenej želatíny
1 balíček červenej želatíny
Postup:
Najskôr vyberieme z chladničky ingrediencie
na plnku a dáme si predhriať rúru na 160°C. Tortovú formu vymastíme
a pomúčime. Keksy nadrobno rozdrvíme mixérom. Na panvici si
rozpustíme maslo a pridáme keksy s cukrom. Miešame kým keksy
nenasiaknu maslom. Zmes vysypeme do tortovej formy a rukami poriadne
utlačíme na dne a vyformujeme okraje cca do polovice formy. Dáme piecť na
10 minút pri teplote 160°C.
Pripravíme si zmes cukru a múky. V ďalšej miske rozmixujeme na nízkom
stupni tvaroh. Postupne pridávame zmes cukru a múky, vanilkový extrakt,
citrónovú kôru a citrónovú šťavu. Po jednom pridávame vajíčka
a nakoniec aj smotanu. Mixujeme kým nebude zmes hladká a homogénna.
Plnku vylejeme na upečený korpus a pečieme pri 200°C po dobu 10 minút. Potom
znížime teplotu na 120°C a dopekáme ďalších 25 minút. Po upečení necháme
chladnúť v zavretej a vypnutej rúre cca 2 hodiny.
Šťavu z kompótu si zlejeme do hrnca. Jahody prekrojíme na polovice
a rovnomerne rozložíme na vychladnutú tortu. Želatínu pripravíme podľa
návodu na obale, prelejeme ňou jahody a necháme vychladnúť.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára